Stretching-ul:importanta si beneficii

home » articole » Stretching-ul:importanta si beneficii

Stretching-ul:importanta si beneficii


Stretching-ul este unul dintre cele mai importante componente ale fitness-ului,  care ar trebui inclus regulat in antrenamentul dvs.

Există două forme majore de stretching - static și dinamic. Întinderea dinamică este o mișcare ritmică, pregătește corpul pentru activitate și încălzește articulațiile. Acest tip de întindere se face într-o manieră controlată, înainte de a începe activitatea sportiva. Întinderea statică este atunci când vă țineți musculatura într-o poziție prelungita pentru a întinde efectiv musculatura. Acest lucru se realizează cel mai bine la sfârșitul antrenamentului, atunci când muschii sunt incalziti.

Când este făcut în mod corespunzător, stretching-ul poate face mai mult decât să crească doar flexibilitatea. Astfel, beneficiile stretching-ului includ:

 

Imbunatatirea aptitudinilor fizice;

Imbunatatirea capacitatii de a învăța și de a efectua anumite miscari;

Creste relaxarea mentală și fizică;

Risc redus de accidentari la nivelul articulatiilor, muschilor și tendoanelor;

Durere musculară redusă;

Tensiune musculară redusă.

Din păcate, chiar și cei care fac stretching frecvent nu il efectueaza mereu în mod corespunzător și, prin urmare, nu se pot bucura de unele sau de toate aceste beneficii. Unele dintre cele mai frecvente greseli intalnite atunci cand faci stretching sunt:

Incalzire necorespunzătoare;

Repaus inadecvat între antrenamente;

Suprasolicitarea;

Efectuarea gresita a exercițiilor.

 

Este foarte important de stiut ca stretching-ul nu încălzește! Este, totuși, o parte foarte importantă a încălzirii. O buna incalzire ar trebui să ridice temperatura corpului cu unul sau două grade celsius și este împărțita în trei faze:

Incalzire generala;

Intindere;

Activitate sportivă specifică.

Este foarte important să efectuați incalzirea generală înainte de stretching. Încălzirea poate face mai mult decât a inlatura rigiditatea musculară, când este făcuta în mod corespunzător, de fapt, poate îmbunătăți performanța. Pe de altă parte, o incalzire necorespunzătoare, poate crește foarte mult riscul de rănire din timpul activităților sportive.

Este important să rețineți că stretching-ul activ si stretching-ul izometric nu ar trebui să fie partea ta de incalzire, deoarece acestea sunt de multe ori contraproductive. Obiectivele incalzirii sunt - o mai bună coordonare, elasticitatea si contractibilitatea îmbunătățită a mușchilor, și o eficiență mai mare a sistemului respirator și cardiovascular.

 

Stretching-ul si imbunatatirea flexibilitatii

 

In general, cand faceti stretching în scopul creșterii flexibilității, un program de stretching ar trebui să se realizeze cu, cel puțin, două obiective: pentru a instrui receptorii de întindere să se obișnuiască cu o lungime mai mare a mușchilor si pentru a reduce rezistența țesuturilor conjunctive la alungirea musculară.

Dacă încercați să cresteti activ flexibilitatea, veți dori, de asemenea, să se consolideze si muschii responsabili pentru susținerea membrelor întinse.

 

Înainte de a incepe un anumit program de stretching, trebuie să va decideți mai întâi ce tipuri de flexibilitate doriți să imbunatatiti și care sunt metodele cele mai bune pentru realizarea acestora. Cel mai bun mod de a crește flexibilitatea dinamica este prin efectuarea exercitiilor  dinamice de stretching, suplimentat cu întinderea statica.

Cel mai bun mod de a crește flexibilitatea activă este prin efectuarea exercitiilor active de stretching, suplimentat cu întinderea statice.

Mai jos gasiti cateva sfaturi cu privire la creșterea flexibilității:

 

  1. Efectuați stretching-ul dimineața devreme in fiecare zi .
  2. Incalzirea în mod corespunzător înainte de toate activitățile sportive. Asigurați-vă că  acordati suficient timp pentru a efectua complet incalzirea.
  3. Întotdeauna asigurați-vă ca mușchii sunt încălziti înainte de stretching!
  4. În general, trebuie să așteptați ca flexibilitatea sa creasca treptat.
  5. Nu încercați să cresteti flexibilitatea prea repede si prin forțare.

 

Colegiul American de Medicina Sportiva recomanda stretching-ul static cel puțin două zile pe săptămână, dar se poate face si la sfârșitul fiecărei sesiuni de antrenament. Intensitatea trebuie sa fie moderata, în care trebuie să simțiți  un usor disconfort, dar nu dureros.

La efectuarea intinderilor ar trebui să fie luate în considerare atat nivelul de sănătate generala cat și activitatea sportiva. Dacă aveți o afecțiune musculară cronică, cum ar fi artrita, aveți grijă atunci când faceti stretching-ul. Dacă exercitati o intindere mai mare decât ar fi  normal, aceasta pot duce la deteriorarea microscopică a muschiului, si veti simti dureri destul de intense.

 

Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net> inapoi la articole
Ciprian Tiberiu Popa

Ciprian Tiberiu Popa

Antrenor fitness

Mihai Tica

Mihai Tica

Antrenor fitness

George Nistorescu

George Nistorescu

Antrenor fitness

Alexandru Manole

Alexandru Manole

Antrenor fitness

Mihai Cuc

Mihai Cuc

Antrenor fitness

Silviu Munteanu

Silviu Munteanu

Antrenor fitness

Bozesan Petru

Bozesan Petru

Antrenor fitness

Laszlo Petho

Laszlo Petho

Antrenor fitness

Bogdan Andronache

Bogdan Andronache

Antrenor fitness

Iliuc Dorin Alexandru

Iliuc Dorin Alexandru

Antrenor fitness

Manta Nicolae

Manta Nicolae

Antrenor fitness