Glutamina, esentiala pentru organism! 10 beneficii dovedite ale L-glutaminei

home » articole » Glutamina, esentiala pentru organism! 10 beneficii dovedite ale L-glutaminei

Glutamina, esentiala pentru organism! 10 beneficii dovedite ale L-glutaminei

Glutamina este un aminoacid neesential, cea mai mare cantitate de glutamina fiind stocata in muschi, urmata de plamani, sange, ficat, creier.  

Corpul uman este capabil de a produce L-glutamina pentru nevoile sale periodice, dar stresul extrem (antrenamente intense), poate face ca organismul dumneavoastra sa aiba nevoie de mai multa glutamina. In timpul antrenamentelor intense, organismul este foarte saracit in glutamina, ceea ce duce la scaderea puterii, rezistentei si recuperarii. Ar putea dura pana la 6 zile pentru ca glutamina sa revina la normal - si glutamina joaca un rol cheie in sinteza proteinelor. De asemenea, anumite afectiuni medicale, inclusiv leziuni, infectii, si stresul prelungit, pot sa scada concentratia de glutamina. In aceste cazuri, a lua un supliment de glutamina poate fi de ajutor.


Aproximativ 60% din muschiul scheletic este format din glutamina si completarea acestui aminoacid poate ajuta sinteza proteinelor si echilibrarea naturala a nivelului de pH.

L-glutamina este cel mai abundent aminoacid din sange si este sintetizata de catre organism din acidul glutamic sau glutamat.

Este cunoscuta ca un aminoacid conditionat esential, deoarece este folosita de catre organism in cantitati mari. L-glutamina pot fi gasita in proteina ‚Äč‚Äčanimala si in alimentele vegetale bogate in proteine.


Cateva alimente bogate in L-glutamina sunt: carne de vita, carne de vanat, peste salbatic (cod, ton, somon), cottage Cheese, spirulina, varza chinezeasca, sparanghel, broccoli. Se recomanda a se consuma 3+ portii zilnic din aceste alimente bogate in L-glutamina.

 

10 BENEFICII DOVEDITE ALE L-GLUTAMINEI

 

Noile cercetari arata beneficiile L-glutaminei pentru organism in urmatoarele moduri:

 

(1)   Imbunatateste cresterea masei musculare

(2)   Imbunatateste performantele atletice si recuperarea din timpul si dupa exercitiile de anduranta.

(3)   Imbunatateste metabolismul si detoxifierea celulara

(4)   Imbunatateste sanatatea gastro-intestinala, pentru ca este un nutrient vital pentru a reconstrui si repara intestinele.

(5)   Ajuta la vindecarea ulcerului si intestinului permeabil, actionand ca un plasture pentru protectia impotriva deteriorarii

(6)   Este un neurotransmitator esential in creier si ajuta la memorie, focalizare si concentrare

(7)    Imbunatateste sindromul colonului iritabil

(8)   Scade pofta de zahar si alcool

(9)   Lupta impotriva cancerului

(10)     Imbunatateste diabetul si nivelul zaharului din sange

 

 In timpul unui antrenament intens organismul este solicitat la maxim, iar muschii si tendoanele dvs. necesita mai multa glutamina decat cantitatea furnizata de un regim alimentar normal.

Asadar, dupa un antrenament intens nivelul de glutamina din organism poate scadea cu pana la 50%. Acest lucru are un impact negativ asupra rezistentei organismului si poate duce la  supraantrenament.

Daca scopul dvs este de a creste masa musculara, de a stimula metabolismul, de a imbunatati recuperarea sau de a creste performantele atletice, L-glutamina este un supliment must-have. Suplimentele cu L-glutamina stimuleaza rezistenta muschilor si are, de asemenea, un rol important in repararea muschilor scheletici.

Un studiu a constatat ca suplimentarea cu L-glutamina permite recuperarea rapida dupa sesiuni intense de antrenament cu greutati, deoarece imbunatateste hidratarea musculara. Acest lucru ajuta procesul de recuperare musculara, impreuna cu o reducere a timpului de recuperare pentru rani si arsuri.

 

Unul dintre rolurile principale ale L-glutaminei in organism este de a sprijini detoxifierea organismului de nivelurile ridicate de amoniac. Glutamina sprijina detoxifierea, actioneaza ca un tampon si converteste excesul de amoniac in alti aminoacizi, zaharuri si uree.

 

Completarea aportului cu glutamina este o metoda excelenta de a stimula sistemul imunitar si imbunatateste capacitatea de a lupta impotriva infectiilor si a bolilor. Pentru sportivi, acest lucru este important deoarece antrenamentele grele au tendinta de a epuiza foarte mult nivelul de glutamina. (Glutamina este o sursa primara de energie pentru sistemul imunitar.)

                     

L-Glutamina stimuleaza secretia de HGH- Cercetarile arata ca glutamina ajuta, de asemenea, la secretia hormonului de crestere uman (HGH); un studiu a aratat ca 2 grame de L-glutamina a crescut cu peste 400% nivelul de hormoni de crestere.

 

L-Glutamina este importanta pentru a vindeca intestinul permeabil

 

Foarte multi oameni sufera acum de boli digestive, ceea ce este evident ca dietele noastre sunt lipsite de anumite substante nutritive care sustin tractul digestiv.

 

Deoarece glutamina este sursa majora de combustibil pentru celulele intestinului subtire, in studiile clinice s-a dovedit a vindeca intestinul permeabil.

 

Desi efectele excesului de glutamina rareori cauzeaza probleme, daca luati glutamina pe termen lung este o idee buna sa se completeze cu vitamine B, in special vitamina B12, deoarece aceasta controleaza acumularea de glutamina in organism.

Deci, sunteti convinsi? Glutamina nu numai ca este importanta pentru sportivi, este de asemenea importanta si pentru oamenii obisnuiti, cu toate beneficiile pe care le ofera, si nu are efecte secundare.

 > inapoi la articole
Ciprian Tiberiu Popa

Ciprian Tiberiu Popa

Antrenor fitness

Mihai Tica

Mihai Tica

Antrenor fitness

George Nistorescu

George Nistorescu

Antrenor fitness

Alexandru Manole

Alexandru Manole

Antrenor fitness

Mihai Cuc

Mihai Cuc

Antrenor fitness

Silviu Munteanu

Silviu Munteanu

Antrenor fitness

Valentin Dumitru

Valentin Dumitru

Antrenor fitness

Alecu Silviu

Alecu Silviu

Antrenor fitness

Gorgan Tony

Gorgan Tony

Antrenor fitness

Eduard-Mihail Solomon

Eduard-Mihail Solomon

Antrenor fitness